joi, 9 decembrie 2010

1 Decembrie in Abuja ; ''Amor patriæ nostra lex''....?

       Cu o zi inainte de Ziua Nationala a Romaniei , ca sa arat tuturor de aici ca sant roman, si ca nu mi-e rusine spun ca sunt roman, dimpotriva sant mandru de asta ,mi-am chemat soferul ,am deschis o pagina de net cu steagul Romaniei , i-am dat 500 de Naire si i-am spus ca nu are ce cauta inapoi fara un steag, sa caute sau sa faca la comada...!, si dupa 2 ore se intoarce cu ..doua steaguri..a luat de toti banii  :) ... mai bine zis a facut la comanda , astfel am avut si pentru birou si pentru camera de hotel.

la birou
la hotel

  Cu o saptamana inainte am primit pe mail o invitatie de la Ambasada tarii noastre in Nigeria prin care toti romanii din Abuja si imprejurimi santem invitati la o ..receptie in cinstea Zilei Nationale a Romaniei ce a avut loc la Hotel Sheraton.Ni s-a recomandat tinuta 'bussines' deci mi-am calcat costumul ,camasa si cravata (i-am daruit si soferului o cravata -una ..putintel mai veche ce am luat-o de la mama din pod-dar el era asa de mandru ...i-am dat-o ca daca tot e sofer de ..big man....de chief !!!   )si cu putintica emotie dar si curiozitate m-am prezentat punctual la ora si locatia prestabilita. A fost foarte frumos , sala amenajata exemplar, erau si doua monitoare mari pe care se derulau peisaje superbe din tara noastra pe fond muzical de Enescu, un montaj foarte frumos facut  de Dan Gore ( cu o sigla -fluture- mult mai frumoasa decat mult mediatizata frunza).Tot acelasi Dan ne-a surprins facand oficiile de gazda intr-o frumoasa camasa populara romaneasca , ce contrasta foarte frumos cu costumele sau imbracamintea traditionala africana a celorlati si servind o adevarata palinca de Zalau !

Dan
Dan si o ..olteanca din tribul Yoruba
sus si jos : instantanee din sala
Speech-ul oficial - cel  in alb este presedintele de onoare al ....Prieteniei Romano-Nigeriane, dl Gabriel ..Numaistiucum si mi s-a spus ca ar fi la bogatie ..cat Tiriac si Becali la un loc !!
prietenia romano-nigeriana la nivel de... gradinita
m-a pozat si pe mine Dan !

Dan m-a prezentat multor romani din Abuja, si acestia mi-au impartasit din viata lor de aici ,din experienta lor,(este un domn care aici din '87 !) si toti m-au incurajat si argumentul forte pentru sacrificiul pe care-l fac acesti oameni minunati muncind aici e...contul din banca, romanii sunt buni specialisti ,fiecare in domeniul lor si sant apreciati pentru asta. Am mai conversat cu elvetieni ( in engleza-germano-franceza ...),cu un domn din Mali, cu doi domni din Germania (rau imi pare ca nu am invatat germana mai bine cand am avut ocazia-dar m-am descurcat ....spre binisor ! :) ) si cu cei de la Ambasada Polona : le-am spus.. ''Dobre vecer'' ...''Sho robesh ?''...''Djencuje''atat stiu, atat m-a invatat Cazimir , atat spun  ... :) ...si ..''Slavie Cie Panie, Bo Mnie Vebavilesi'' un refren de la un cantec de la biserica, dar le-am spus si de comunitatea polona din Bucovina si de Solonetu Nou unul dintre cele mai frumoase sate din judetul Suceava locuit in totalitate de etnici poloni, dar sa va povestesc de cea mai mare surpriza pe care am avut-o in acea seara: la un moment dat il vad pe Dan ca sta de vorba cu o tanara (mai tarziu aveam sa aflu ca are 24 de ani) ce mi se parea foarte ...cunoscuta si  la un moment dat il intreb pe acesta cine este persoana cu care a stat de vorba si el imi raspunde ca de undeva din Moldova si ma invita sa-mi faca cunostinta si ....aflu ca este din ..Radauti !!! ..ce mica e lumea !!!..Anca ..Preda era numele de familie inainte de a se casatori cu un baiat la randul lui jumatate roman, jumatate nigerian ..parintii ei locuiesc la cateva sute de metri de locuinta mamei mele .A fost foarte placut sa am cu cine schimba cateva cuvinte despre locuri comune si persoane cunoscute amandurora, pe scurt a fost pentru mine momentul cel mai placut al serii.
Cam atat despre ziua de 1 decembrie as mai fi vrut sa scriu ceva despre acesta zi dar... nu am talent si cum primesc pe mail zilnic de la site-ul ,,O zi buna'' si aici in aceasta zi am gasit un mesaj pentru romani care mi-a placut foarte mult si m-am decis sa va ofer link-ul daca aveti timp si dispozitie, merita citit : http://www.ozibuna.net/meditatii-pentru-suflet/mesaj-pentru-romania.html.
   Cam atat pentru aceasta postare si inchei cu un sincer : Salutare romani, oriunde v-ati afla !
     Mitica

Un comentariu:

  1. Bine ati revenit! :)
    Ma bucur mult ca pot citi vesti de la dvs.
    Noi am lucrat pe 1, dar ne luam liber pe 24. Bine... colegii au lucrat. Eu am fost in excursie - o conferinta a clubului de copii www.awana.ro care s-a tinut la satul de vacanta Integro: www.integro.org
    Gasiti poze si filme cu parcursul de franghii din copaci. A fost greu, dar... a meritat! :)
    Cum merg cartile?

    RăspundețiȘtergere